Mos voorkomen in het gazon
Wanneer ik deze blog schrijf is het buiten meer dan 20 graden, en dat medio oktober! Het enige wat ons nu aan de herfst doet herinneren is dat de dagen nu snel korter worden. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de herfst zich eerdaags in alle hevigheid aan ons zal laten zien. Tijd om nu toch wel de nodige maatregelen te nemen wanneer het om uw gazon gaat.
Mos voorkomen in het gazon
In elk gazon ligt mos voortdurend op de loer, en zeker in de herfst en winter kan het zich sterk uitbreiden. Voorkomen is beter dan genezen! Met een aantal eenvoudige maatregelen in de herfst en winter is het mogelijk om de vestiging of uitbreiding van mos te voorkomen. Hier enkele tips om zonder inzet van dure middelen mos tegen te gaan.
Grasmaaier hoger afstellen.
Wanneer je het goed bekijkt is er in een gazon voortdurend een concurrentieslag bezig tussen mos en gras. In deze strijd wordt gestreden om voedingsstoffen, ruimte, maar vooral om licht.
Mos groeit langer door bij lagere temperaturen en heeft duidelijk minder licht nodig dan gras. Het is dus zaak om in de herfst en winter het gras te bevoordelen t.o.v. het mos. Licht is hierbij de belangrijkste factor die u kunt beïnvloeden. Door de grasmaaier 1, maar liever nog 2 “gaatjes” hoger af te stellen in de herfst, wordt het gras wat langer. Het gras vangt hierdoor meer van het daglicht op en zet het wat kortere mos als het ware in de schaduw. Het mos is hierdoor in het nadeel en zal zich minder goed kunnen vestigen, handhaven of uitbreiden.
Voorkom beschadiging van de grasmat
Zoals gezegd, strijden mos en gras voortdurend ook om ruimte. Zaak is het dan ook om beschadiging van de grasmat te voorkomen. Betreedt het gazon minder of in het geheel niet , zeker niet wanneer het erg nat is. Bedenk ook dat u mos met elke beschadiging of verdichting van de zode in de herfst en winter extra ruimte, maar ook extra licht en voeding geeft.
Herstel van droogte
Wanneer ik dit stukje schrijf is de droogteschade van de afgelopen zomer nog aan vele gazons te zien. Gras heeft een sterk herstellend vermogen, maar het is ook nu nog extreem droog. De grasmat zal dus niet optimaal de winter in gaan. Een handje helpen met “wintervoeding” lijkt zinvol, maar nog beter is het om het gazon nu verder met rust te laten en pas komend voorjaar een boost te geven. Hoe? Net na de jaarwisseling zal ik daar dan meer over gaan schrijven, want het gazon-seizoen begint vaak al in februari.
Wilt u nu toch nog wat doen aan uw gazon, bijvoorbeeld een najaarsbemesting of bekalking? Stuur dan een mail aan info@altenburgnutritional.nl en ik help u graag verder met raad.
Tot de volgende blog