Gras voor onze veiligheid
Nog niet zo lang geleden vroeg een goede vriend van mij waarom ik toch zo gefascineerd ben van gras. Mijn antwoord was niet zo moeilijk: het is een plantensoort die op alle werelddelen voor komt en misschien wel de belangrijkste plantensoort is voor de mens.
Uitgebreide plantenfamilie
De grassenfamilie (Gramineae) bestaat uit meer dan 8000 soorten. Het is een windbestuiver en de zaden zijn bedekt. Het belangrijkste kenmerk is dat de bladnerven lijnvormig in de bladeren liggen. Daarmee is gras als plantensoort voor iedereen best wel snel te herkennen.
Gras is het belangrijkste voedermiddel voor de mens
Wat velen zich niet realiseren is dat granen als tarwe, gerst, mais, rijst en sorghum tot de familie van de grassen horen. Granen (de zaden van deze grasplanten) zijn de belangrijkste voedingsgewassen voor de mensheid. Alleen al hierom kunnen we niet zonder gras.
Maar er is meer. Er bestaat een mooie symbiose tussen mens, herkauwers en gras. De vele soorten steppegrassen, of grassen die gewoon bij ons in de weilanden groeien, worden door koeien en andere herkauwers omgezet in waardevolle levensmiddelen. Dus waar de mens alleen maar de zaden kan verteren, kunnen herkauwers de rest van de grasplant verteren en omzetten in zuivelproducten en vlees. Gras draagt middels herkauwers voor een niet onbelangrijk deel bij aan de wereldvoedselvoorziening.
Gras voor onze veiligheid
Wat we ons nauwelijks realiseren is dat we in Nederland onze veiligheid voor een groot deel laten afhangen van gras. Immers, het overgrote deel van onze dijken is bedekt met gras om ze te beschermen tegen zware stormen en de stijgende zeespiegel.
Gras voor op de dijken
Nederland heeft een zeer hoog kennisniveau wanneer het gaat om de inzet van grassen op onze zeeweringen. Eeuwenlange ervaring, maar ook modern en wetenschappelijk onderzoek maakt dat we weten hoe een sterke grasmat op de dijken te creëeren die de zwaarste stormen kan doorstaan. Dit maakt dat we ook voor de toekomst ook gras op onze zeedijken blijven gebruiken.
Meten is weten
Met de hoofdfunctie van de zeedijken mag absoluut geen risico genomen worden. Dat gras op onze dijken ook in de toekomst de beste bescherming geeft staat voor velen wel vast.
Altenburg Nutritional is betrokken bij enkele projecten op gebied van aanleg en beheer van grasvegetaties op dijken. Voor één van die projecten worden de komende jaren verbeterde graszaad- en kruidenmengsels uitgetest op de Noordelijke Waddendijken. Met behulp van speciaal ontwikkelde machines worden de golven van diverse soorten stormen nagebootst en op verschillende dijkvakken losgelaten. Met behulp van deze “golf-oploopproeven” kan men de sterkte van de huidige grasmatten vastleggen en gaan vergelijken met de grasmatten die men voor de toekomst voor ogen heeft. Het geeft nog meer informatie om sterkere, maar ook mooiere grasmatten voor dijken samen te stellen.
Filmpje
In het filmpje een korte impressie van een nepstorm op een zeedijk